Crnogorski privrednici uspješni u Novom Sadu

Crnogorski privrednici uspješni u Novom Sadu

Crnogorski privrednici uspješno su se predstavili na 85. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, na zajedničkom štandu koji je organizovala Privredna komora Crne Gore u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvom ekonomije i Investiciono-razvojnim fondom.
Jedan od najvećih sajmova u jugoistočnoj Evropi okupio je od 15. do 21. maja 2018. godine više od 1.500 izlagača iz 30 država i preko 300.000 posjetilaca. Manifestaciju su obilježile brojne izložbe – stoke, poljoprivredne mehanizacije, organske hrane i proizvoda sa oznakom geografskog porijekla, deset kolektivnih izložbi, te više do 50 stručnih i poslovnih skupova, među kojima i poslovni forum Crne Gore i Vojvodine.
Zemlja partner sajma je bila Francuska.
Gosti sajma su pokazali veliko interesovanje za proizvode i usluge kompanija „Mesopromet“, „Plantaže“, „Martex“, MI „Goranović“, „Interprodukt“, „Eko Per voda Diva“, „Crnagoracoop“, „Wolf-Pakomonte“, „Drijen doo“, „Zetafish“ i Luke Bar, a sajam je bio i prilika za uspostavljanje inicijalnih kontakata za buduću poslovnu saradnju.
Crnogorski štand 16. maja su obišli potpredsjednik Vlade Milutin Simović i predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović, te brojni zvaničnici iz Srbije i Regiona.
– Crna Gora, poslije šest godina, ponovo nastupa na Novosadskom sajmu sa objedinjenom ponudom. Jedanaest privrednih društava ovdje prezentuje rezultate koje smo ostvarili u tom periodu a kojih zaista ima mnogo u prehrambenom i poljoprivrednom sektoru. Postignuti su uz značajna sredstva koja smo koristili iz Evropske unije i punu saradnju naših privrednika i resornih ministarstava i ogledaju se u značajnom iskoraku u proizvodnji i dostizanju standarda koji su vezani za hranu – rekla je sekretarka Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Privredne komore Lidija Rmuš.
Ona ističe da su očekivanja izlagača da se poveća izvoz crnogorskih proizvoda na srpsko tržište.
– Tokom prethodna tri mjeseca bilježi se porast izvoza u Srbiju tako da očekujemo da će se taj pozitivan trend nastaviti. Srbija je naše glavno izvozno tržište za poljoprivredno prehrambene proizvode, uz Kosovo te Bosnu i Hercegovinu, i očekujemo značajno bolje rezultate u ovoj godini. Nadam se da će ovaj i budući sajmovi gdje će Crna Gora nastupati takođe sa objedinjenom ponudom, omogućiti znatno bolji plasman na druga tržišta, pogotovo CEFTA regiona – zaključila je Rmuš.
Hilmija Franca, vlasnik Mesoprometa, fabrike nedavno stradale u velikom požaru, ističe da njihovo učešće na sajmu ima veliki značaj.
– Samim učestvovanjem na ovom sajmu želimo da kažemo da se Mesopromet konsoliduje i da ćemo se uskoro vratiti stopostotno na tržište kako Crne Gore tako i zemalja okruženja. Mi imamo plasman u Republici Srbiji i s obzirom na to da su kupci zadovoljni našim proizvodima održaćemo kontinuitet i nikako nećemo dopustiti da se stvori veliki vakuum, jer u poslu kada se jednom izađe, teško se vratiti na tržište. Ovdje smo i da kupimo opremu, mašine i da ih ovih dana povezemo u Crnu Goru da bismo nastavili proizvodnju – rekao je Franca.
Neđo Vujačić, Zetafish Golubovci ističe važnost premijernog učestvovanja ove kompanije na Novosadskom sajmu.
– Predstavili smo naše proizvode: mariniranog šarana, pastrmku i karaša- proizvode kojih trenutno nema u Regionu. Veliko je interesovanje posjetilaca našeg štanda da li mogu da kupe naše proizvode u Srbiji.Nažalost, nijesmo prisutni na ovom tržištu i nadamo se da ćemo naći distributera koji bi nas podržao i koji bi nam pomogao u plasmanu – rekao je Vujačić.
Ovaj privrednik ističe da su uključeni u kampanju „Kupujmo domaće“ i da se nada da će ona u budućnosti biti još intenzivnija.
Milica Raković, direktorica fabrike vode Diva iz Bukovice, kazala je da ova kompanija posluje u Crnoj Gori od 2009. godine, te da je tržište Srbije već otvoreno za njihove proizvode.
– Naš brend postaje sve prepoznatljiviji i u Srbiji je mnogo više zastupljen nego prethodnih godina. Prvi put učestvujemo na Novosadskom sajmu i nadamo se da će to doprinijeti da proširimo našu zastupljenost na ovom tržištu – rekla je Raković.
Kvalitet crnogorskih proizvoda ni ove godine nije ostao nezapažen od strane stručnog žirija Novosadskog sajma poljoprivrede. Velike šampionske pehare ponijeli su Udruženje vinara i vinogradara Crne Gore i Podrum Delić, a pehare sajma vinarije „Castel Savina“, „Ceka“ (čija vina „savina rose“ i „taraš barique“ su šampioni kvaliteta) i „Klisić“. Medalje su ponijela vina Biotehničkog fakulteta, Podruma „Delić SPG“, vinarija „Bekov krš“, „Bona Mente“, „Brajović“, „Buk“, „“Castel Savina“, „Ceka“, „Čelobrdo“, „Ćetković“, „Dabović“, „Đuković“, „Klisić“, „Ukšanović Ivo“, „Ukšanović Tomo“, „Vuković“, „Živković“, „Vukićević Company“ (dobili medalju i za rakiju). U kategoriji likera, voćne i lozove rakije pehar sajma zlatnu i pet srebrnih medalja je ponio Dragan Turčinović iz Nikšića, a rakija Trnovača je dobila zlatnu medalju. Lozova rakija ekstra vinarije Đukić ponijela je srebrnu medalju, a zlatnu prepečenica Vujice Vukovića iz Lozne, Bijelo Polje.
Pehar sajma je osvojila Mianja DOO za vrhunski kvalitet suhomesnatih proizvoda, a šampioni kvaliteta su za crnogorsku pečenicu, te dobitnici četiri velike zlatne i sedam zlatnih medalja. Monstate je dobio dvije zlatne medalje za pršutu i pančetu u komadu, dok je Martex ovjenčan sa dvije velike zlatne medalje za njeguški pršut u listu i suvu pančetu u vakuumu.
Kompanija Interproduct Cetinje dobitnica je pehara Novosadskog sajma za vrhunski kvalitet suhomesnatih proizvoda, šampioni su kvaliteta za suvi crnogorski pršut u komadu, dok su proizvodi Interproducta BGD ovjenčani sa četiri zlatne i osam velikih zlatnih medalja.
Darko Borozan, predstavnik firme Interproduct u Beogradu, zahvalio je Privrednoj komori Crne Gore na prilici da se predstave na sajmu.
– Preko deset godina smo prisutni na srpskom tržištu i svake godine bilježimo rast prodaje naših proizvoda na ovom prostoru. Ove godine je na sajmu ocjenjivano 12 naših proizvoda i dobili smo brojne nagrade, uključujući i priznanje da je naš pršut najkvalitetniji od svih koji su bili u selekciji – rekao je Borozan.
Radoslav Zečević iz Pljevalja dobio je dvije medalje za poliflorni vrcani med i čisti matični mleč, Crnogorska matica DOO iz Danilovgrada dobitnik j je velikih zlatnih medalja za pogače i invertovani sirup za prehranu pčela, a šampion kvaliteta je Borislav Čabarkapa iz Podgorice za propolis kapi.
Veliki šampionski pehar pripao je Mljekari Srna iz Nikšića za prikazani kvalitet programa fermentisanih i ostalih mlječnih proizvoda, a ova kompanija nagrađena je sa još dvije velike zlatne, četiri zlatne, te sa po tri srebrne i bronzane medalje. Povelju sajma za kvalitet je dobila sirara „Katunjanka“ za visok kvalitet ocijenjenog programa sireva, kao i veliku zlatnu medalju za dimljeni sir, te zlatne medalje za sir sa koprivom odnosno sa začinskim biljem. Mirjana Beljkaš dobila je veliku zlatnu medalju za pljevaljski sir, farma „Dačević“ iz Nikšića bronzu za proizvodni program punomasnih sireva, a kooperativa „Cijevna“ srebro za crnogorski prirodno sušeni sir.